Mikä IWC? International Watch Company Schaffhausen. 150 vuotta sitten amerikkalaisen kelloseppä Florentine Ariosto Jonesin perustama kellomerkki. Pitkät juuret on merkillä ja nimestään huolimatta se on sveitsiläinen. Harvinaista sveitsiläisille kellomerkeille, se on yksi läntiseen Sveitsiin sijoittuneista brändeistä. Merkki on Suomessamme ollut suhteellisen vähän tunnettu mutta maailmalla yksi suosituimmista kellomerkeistä ja -valmistajista. IWC:lle on ollut aina kunnia-asia valmistaa huippulaadukkaita hienomekaniikan laitteita. Useat niistä ovat saavuttaneet jopa klassikon maineen ja muuttuvat hitaasti. Tämän ikonisen sukeltajankellosarjan lisäksi tunnistavat aiheeseen perehtyneet harrastajat myös ainakin Portuguese- ja Portofino-sarjat.

Merkillä on pitkä historia kellovalmistajana. Se kuuluu nykyisin Richemont-konserniin usean muun luksuskellon ohessa, alahan on viime vuosina “ketjuuntunut” aina vain enemmän ja itsenäisiä toimijoita on lähes äärimmäisen vähän. Muiden muassa A. Lange & Söhne, Cartier, Jaeger-LeCoultre, Officine Panerai, Piaget ja Vacheron Constantin kuuluvat samaan “perheeseen” nykyisin. Esittelyssä oleva Aquatimer on ehkä tunnistettavimpia versioita kyseisestä sukelluskellojen sarjasta, tämä huippukuntoinen yksilö harvinaisine metallirannekkeineen ja 2000 metrin vedenpaineenkestoineen on upea laite.

Paineenkestona 2000:ta metriä ei kukaan tavallinen “toimistosukeltaja” luonnollisesti tarvitse mutta sukeltajankellot ja muutkin työkalumaiset kellot ovat kovin yleisiä huolettomuutensa ja rennon ulkomuotonsa vuoksi. Kun kellossa on vakuuttava paineenkesto, ei sen kanssa tarvitse olla yleensä huolissaan vaikkapa pulahtaessaan uima-altaaseen eikä tarvitse jättää arvokasta laitetta vartioimatta. Kyseisessä kellossa on muitakin huomionarvoisia yksityiskohtia. Lähempää katsottuna toki sen huikea viimeistely ja kauniit yksityiskohdat tai koostaan – 44 mm kehys, vieläkin leveämpi ja paksuhko runko – huolimatta mahtava istuvuus ranteeseen kiinnittävät jo pelkästään siihen tutustujan huomion.

Näiden lisäksi kellossa on muun muassa erikoinen ja erinomainen ranneke. Usean arvokellon metallirannekkeet maksavat varaosina jopa useita tuhansia euroja. Tässä tapauksessa sille on perusteluja myös konstruktiosta ja toiminnallisuudesta eikä vain brändiarvosta lähtien. Rannekkeessa on tukeva mutta haluttaessa helposti irrotettava, Cartierin patentoima pikakiinnitys kellon runkoon. Rannekkeen lyhentäminenkin on ehkä helpointa mihinkään metallirannekkeeseen verrattuna. Jokaisessa rannekkeen palassa on pienet jousinapit, joita painettaessa voidaan pala irrottaa kivuttomasti. Ei ruuveja, ei kiilattavia pinnejä tai katoilevia mikroholkkeja.

Mitä tällaisen kauniisti viimeistellyn design-työkalun sisällä on? Siellä on IWC:n suunnittelemilla muutoksilla ETA 2892:een pohjautuva IWC Caliber 30110 -automaattikoneisto. Sen saattaa tunnistaa jo siitä, että sen käyntiin virittäminen tuntuu siltä, että vastusta ei olisi lainkaan. “Kuin sulaa voita”. Kyllä se koneisto silti virittyy. Laite on myös huikean tarkan koneiston maineessa, merkiltä ei voisi vähempää odottaakaan.

Tällaisesta kellosta on iloksi moneen vesileikkiin sekä toimistojen käytäville. Kello on näyttävän näköinen ja kaunis katsella. Tämä kello kulkee siinä mielessä tutkan alla, että vain kantaja itse ja tietäjät tietää. Kadunmiehelle ei IWC yleensä kerro mitään. Onneksi?

KELLON TIEDOT
  • Malli: IW356805
  • Halkaisija: 44mm
  • Paksuus: 14mm
  • Koneisto: cal. 30110, automaatti
  • Vesitiiviys: 2000m