Jaeger LeCoultre (lyh. JLC) on Suomessa suhteellisen harvojen tuntema kellomerkki, eräänlainen “sleeper”, laite, jonka arvo ja laatu eivät paljastu nimellä tai mallimerkinnällä muille kuin tietäjilleen. Kellomaailmassa se on arvostettu kaikilla listoilla korkeimpaan laatuluokkaan. JLC-merkillä on pitkät juuret sveitsiläisessä kelloteollisuudessa. Yritys on perustettu jo vuonna 1833. Sillä on paljon horologisia mestariteoksia sekä klassikoita paletissaan. Tunnetuin lienee heidän Reverso-sarjansa.

Tämä myynnissä oleva kello on erikoinen. Kellossa on lukuisia eri komplikaatioita (toimintoja), jotka on toteutettu luokalleen tyypillisen kauniisti viimeisteltyinä, minkä voi todeta lasisen takakannen kautta. Mikä tahansa kellon toiminnallisuuksista yksinäänkin on näissä hienomekaanisissa laitteissa mutkikkuutta lisäävä. Tässä laitteessa on monipuoliseen toiminnallisuuteensa nähden lähes hämmästyttävän ohut ja siro kokonaisuus, mikä sekin osaltaan paljastaa mekaanisen laitteen luksustuotteeksi.

Kellossa on ensiksikin päivyri. Sen lisäksi ulkokehä näyttää maailmanaikaa eri paikkakunnilla. Jos sekään ei riitä maailman seuraamiseen, kellossa on matkailijoille tarpeellinen ns. GMT-aika, jolla voi määritellä toisen aikavyöhykkeen. Näin voi seurata niin paikallista aikaa kuin joko tyypillistä GMT/UTC-aikaa tai vaikkapa kotimaan aikaa matkatessaan maailmalla.

Näissä edellä mainituissa olisi jo paljoksi. Lisäksi tässä upeassa laitteessa on käyntivaramittari. Se on miellyttävä yksityiskohta mekaanisessa kellossa, niin automaattivetoisessa kuin käsin vedettävissäkin. Siitä näkee, kauanko kello kävisi lisäämättä vetoa.

Onko tarpeellista, että kelloissa on näin paljon erilaisia hilavitkuttimia? Lisää toimintoja tarkoittaa lisää kuluvia ja mahdollisia vikakohteita. Vai? Premium-laitteissa ongelmaa ei ole, koska toiminnallisuudet on niin laadukkaasti suunniteltu, toteutettu ja testattu, että ne toimivat saumattomasti keskenään, kunhan kunnioitetaan hienomekaanisten laitteiden yleisiä käyttöperiaatteita, eikä käyttöoppaankaan lukemisesta haittaa ole.

Miksi hankkia kello, josta kadun mies ei tiedä, että se on “hieno” ja arvostettu tietäjien kesken? Se on persoonakysymys. Toiselle on tärkeätä, että tiedetään menestys ja asusteiden arvo jo vilkaisemalla. Toiselle on tärkeämpää, että vain kanssaharrastaja tietää aristokraattisen laitteen laadun.